Official Website of School of Electrical System Engineering UniMAP

Articles

Filter
  • Seminar Tenaga boleh di perbaharui anjuran Center of Excellence For Renewable Energy ( CERE) dan Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik (PPKSE)

     Pada 21 Oct 2015 (Rabu), Centre of Excellence For Renewable Energy dan Pusat pengajian kejuruteraan Sistem Elektrik  bersama-sama dengan SIRIM Measurements Technology Sdn Bhd (SMT) dan Keysight Technologies telah menganjurkan satu seminar tenaga boleh di perbaharui bertempat di bilik mesyuarat PPKSE, seminar ini telah menarik minat lebih 50 peserta yang terdiri dari Pensyarah, Penyelidik dan juga pelajar pascasiswazah dari Pusat pengajian kejuruteraan Sistem Elektrik dan juga pusat pengajian yang lain.


    Seminar ini membincangkan isu mengenai pembangunan dan perkembangan Tenaga Solar, Kaedah pengujian dan pengukuran solar yang berkesan, kemajuan penyelesaian Analisa Kuasa dan Pengukuran. Seminar ini telah dibentangkan oleh wakil dari SIRIM Measurement Technologies Sdn Bhd dan juga dari Keysight Technologies. Antara penceramah yang hadir adalah Pn. Fazliana Bt Abd Manan, En.Nazif  dan En. Lim Ee Ric dari SIRIM Measurement Technologies Sdn Bhd (SMT) dan juga En. Raj Ramakrishnan dan En. Lau Yue Hoong dari Keysight technologies.


    Ceramah ini bertumpu kepada perkongsian idea dan cadangan berkesan agar pengukuran dilakukan dengan tepat dan jitu, Seminar ini juga menyaksikan penceramah menunjukan cara pengunaan peralatan canggih yang telah dibawa dari Keysight technologies khas untuk seminar ini. Perkenalan dengan industri ini merupakan salah satu usaha dari CERE dan PPKSE untuk menyediakan peluang kepada para penyelidik di Sistem Elektrik yang mempunyai tajuk penyelidkan kursusnya dalam bidang elektronik dan tenaga boleh diperbaharui agar dapat berkoleberasi dengan SIRIM dan Keysight melalui platform yang telah disediakan melalui ceramah ini.

586210
Your IP: 10.101.2.21
Server Date: 16-12-2017

Contact Us

School of Electrical Systems Engineering
Universiti Malaysia Perlis
Pauh Putra Campus
02600 Arau, Perlis
 
Phone: +604-9885601 Fax: +604-9885602