Official Website of School of Electrical System Engineering UniMAP

Lawatan PPKSE ke Stesen Janakuasa Biomass dan Projek Biogas Jengka, Pahang

Lawatan ke Jengka, Pahang diketuai oleh Tunku Muhammad Nizar dan diiringi 3 orang pensyarah PPKSE. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat teknologi yang digunakan oleh pihak Felda Global Group, Tenaga Nasional Bhd dan FTJ Bio Power untuk membina sebuah stesen janakuasa biomass. Stesen Janakuasa Biomass  Felda Jengka 9, Pahang dijangkakan akan mula beroperasi Ogos 2014. Anggaran kos pembinaan janakuasa adalah RM120 juta. Janakuasa ini mampu menjana 12.5MW tenaga elektrik dengan menggunakan tandan kelapa sawit yang kosong atau dikenali sebagai ‘oil palm empty fruit bunches (EFB)’. Projek Biogas elektrik di Felda Jengka 8, Pahang merupakan projek pertama milik Syarikat FTJ Bio Sdn. Bhd. Program biogas yang dihasilkan adalah melalui bahan-bahan buangan sawit dan turut memberi sumbangan kepada pendapatan Felda. Pada masa kini, projek biogas ini hanya digunakan untuk menghasilkan tenaga elektik di kilang kelapa sawit sahaja.

Your IP: 10.101.2.21
Server Date: 16-12-2017