Official Website of School of Electrical System Engineering UniMAP

Filter
 • Program Sehati Sejiwa PPKSE bersama The 3rd Force (SSSE2016)

  28 Mei, Sabtu - Sukacita dimaklumkan Program Sehati Sejiwa PPKSE bersama The 3rd Force (SSSE2016) telah dilaksanakan di Batu Balai, Kuala Krai, Kelantan dengan jayanya. Program ini merupakan Program Hari Keluarga yang berbentuk Tanggungjawab Sosial Komuniti (CSR). "Program ini juga merupakan satu usaha mengeratkan silaturrahim dan hubungan kekeluargaan antara semua staf melalui Hari Keluarga dan pada masa yang sama juga untuk meningkatkan penglibatan staf dalam menyumbang kepada pihak yang memerlukan terutama golongan yang kurang berkemampuan." kata Dr Haziah Abdul Hamid, Dekan PPKSE dan penaung program Sehati Sejiwa.

  Bertitik tolak dengan hasrat ini, pihak PPKSE telah berusaha untuk mengadakan kolaborasi bersama The 3rd Force berpusat di Kelantan Darul Naim. The 3rd Force ini mensasarkan golongan asnaf di sekitar Kelantan dan kini telah berkembang ke serata tanah air. Antara projek yang sedang dilaksanakan ialah penyediaan penempatan berupa rumah kediaman kepada golongan asnaf di Kuala Krai, Gua Musang dan Tumpat, Kelantan.

  Usaha ini telah membuahkan hasil di mana hasrat PPKSE telah diterima baik dan dijemput oleh The 3rd Force untuk mengadakan lawatan awal bagi perbincangan lanjut berkenaan kerjasama ini pada 4hb dan 5hb Mac 2016 yang lalu dan pihak The 3rd Force telah sudi untuk memperuntukkan slot khas kepada program SSSE PPKSE 2016 yang dijadualkan pada 28hb Mei 2016.

  OBJEKTIF PROGRAM

  1. Mengeratkan hubungan antara universiti dan komuniti setempat menerusi servis khidmat masyarakat dengan keupayaan dan kepakaran masing-masing.
  2. Memupuk kesedaran dan rasa syukur di kalangan semua staf ke arah menjadi rakyat Malaysia yang prihatin melalui pendedahan kisah-kisah masyarakat yang kurang berkemampuan.
  3. Memberi bantuan dari segi sumbangan teknikal beberapa unit Portable Emergency Uninteruptible Universal Power Supply Kit (P-2Ups Kit) oleh Pasukan EPS Kit PPKSE kepada The 3rd Force.
  4. Memberi bantuan dari segi sumbangan tenaga kerja pembersihan, pendawaian elektrik dan pempaipan oleh Pasukan CSR PPKSE di penempatan rumah kediaman asnaf yang telah dibina oleh The 3rd Force.


  PERLAKSANAAN
  Program ini akan diadakan pada ketetapan seperti berikut:
  Tempat/ Lokasi : Projek Penempatan Asnaf di Batu Balai, Kuala Krai, Kelantan
  Tempoh : 3 hari
  Tarikh : 27-29 Mei 2016
  Jumlah Staf dan keluarga : 80 orang

  "Sehubungan dengan itu, pihak PPKSE UniMAP merasakan adalah penting untuk staf-staf PPKSE terlibat dalam program ini bagi memupuk kesedaran dan rasa syukur di kalangan semua staf ke arah menjadi rakyat Malaysia yang prihatin melalui pendedahan kisah-kisah masyarakat yang kurang berkemampuan sebagai salah satu platfom memperoleh pembelajaran sepanjang hayat." ujar Dr Muhammad Mokhzaini Azizan, Timbalan Dekan Pembangunan Pelajar dan Alumni PPKSE, yang juga merupakan peneraju program Sehati Sejiwa PPKSE.

  kelantan2016 10 20160603 1106018600

  kelantan2016 3 20160603 1307678312

  kelantan2016 15 20160603 1208780638

  kelantan2016 1 20160603 1844804763

  Untuk permulaan, kumpulan penyelidik EPS-ReST yang diketuai Pn. Ami Nurul Nazifah binti Abdullah yang juga bertindak sebagai pengarah program SSSE2016 ini berhasrat menyumbang dan dalam usaha menyiapkan 1 unit Portable Emergency Uninteruptible Universal Power Supply Kit (P-2Ups Kit) yang juga dilengkapi audio sistem kepada sukarelawan The 3rd Force sebagai bekalan elektrik asas mudah alih untuk kegunaan sukarelawan The 3rd Force dalam membantu golongan Asnaf di kawasan pedalaman. Selain menyumbang hasil penyelidikan, PPKSE juga telah memberi servis komuniti dengan menyumbang tenaga kerja pendawaian elektrik dan pembersihan penempatan rumah kediaman asnaf yang telah dibina oleh The 3rd Force. Sebanyak 2 unit rumah teres 1 tingkat telah berjaya disiapkan oleh peserta.Semoga jalinan usahasama dengan The 3rd Force ini dapat diteruskan di masa hadapan ke arah usaha memupuk nilai-nilai murni di kalangan staf PPKSE serta segenap masyarakat.

  kelantan2016 4 20160603 2007373330

  kelantan2016 8 20160603 2020924413

  kelantan2016 11 20160603 1423128130

  kelantan2016 14 20160603 1348056335

  "Rising by Lifting Others"

  #SSSE2016 #SehatiSejiwaPPKSE
  #teamPPKSE #csrPPKSE
  #The3rdForce #EPS-ReST

 • Kemeriahan Hari Terbuka Engineering Team Project (ETP) 2016

  Pauh Putra, 1 Jun 2016  - Sukacita dimaklumkan bahawa Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah mengadakan Hari Terbuka ETP yang bertempat di makmal-makmal blok 1 PPK Sistem Elektrik.

   

  “Engineering Team Project” (ETP) merupakan subjek berkumpulan pelajar yang diwujudkan bagi memberi peluang kepada pelajar mencetuskan idea dan berinovasi secara kreatif di dalam mencari penyelesaian kepada pelbagai masalah dalam masyarakat sekeliling.  Selain itu, ianya bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada pelajar bagaimana menyelesaikan sesuatu tugas yang diberikan dalam satu jangka masa yang telah ditetapkan dan dalam masa yang sama memupuk minat pelajar untuk mencuba sesuatu yang baru. Hari Terbuka ETP ini julung kalinya diadakan bagi memberi peluang kepada individu luar yang berminat untuk melihat sendiri projek-projek yang di ilhamkan oleh para pelajar di pusat pengajian ini.

  Tahniah diucapkan kepada semua pemenang dan penyelia anugerah- anugerah ETP Open Day semalam seperti berikut:


  Berikut juga disenaraikan Top 10 Demo Keseluruhan Terbaik dan semoga menjadi pemangkin untuk terus membawa produk masing-masing ke Ekspo Rekacipta yang selanjutnya.


  Akhir sekali tahniah kepada semua pelajar ETP 2016, AJK dan semua yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan produk dan Hari Terbuka ETP masing-masing. Jangan berputus asa kerana sentiasa ada peluang lain di masa hadapan.

 • Lawatan Industri ke Terminal Penang Port Sdn. Bhd.

  Penang, 25 Jun 2015 - Staf PPK Sistem Elektrik iaitu Ir Dr Rosnazri Ali, Tunku Muhd Nizar Tunku Mansur, Baharuddin Ismail, Shukur Abdullah dan Fuad Ahmad telah mengunjungi terminal kontena Penang Port Sdn Bhd (PPSB). Ianya adalah bertujuan menyediakan perkhidmatan rundingan (consultancy) kepada syarikat Red Team (M) Sdn Bhd dalam perolehan data dan maklumat berkenaan power quality terhadap electrical drives untuk kren kontena. Red Team (M) Sdn Bhd adalah merupakan syarikat yang banyak menyediakan perkidmatan pemasangan kren  kontena di pelabuhan utama seluruh negara dan juga terlibat dalam perkhidmatan oil and gas.

     

 • PPKSE Bolot Pingat di 26th International Invention and Innovation Exhibition 2015 (ITEX 2015)

  Kuala Lumpur, 21 Mei 2015 – Setiap tahun pada bulan Mei akan berlangsung pertandingan “International Invention & Innovation Exhibition” ataupun lebih dikenali dengan nama ITEX bertempat di Kuala Lumpur Convention Center (KLCC). UniMAP telah menghantar 60 produk daripada pelbagai pusat pengajian dan kategori. Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik (PPKSE) tidak ketinggalan untuk mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut. Pada ITEX 2015 ini, PPKSE menghantar 14 produk untuk dipertandingkan. Terdapat pelbagai kategori dipertandingkan antaranya adalah tenaga boleh baharu, elektrik dan sebagainya. Di dalam 14 produk yang dipertandingkan tersebut, PPKSE telah merangkul 7 emas, 2 perak dan 5 gangsa di mana keputusan keseluruhan 100% dicapai.

  Kejayaan ini menjadi lebih manis bagi PPKSE apabila satu daripada produk daripada PPKSE mendapat anugerah  “Best Invention Award in Universities Category” dan “SPECIAL AWARD daripada Taiwan di ITEX 2015 pada tahun ini. Produk tersebut adalah “PORTABLE SOLAR GENERATOR: 2nd GENERATION”.  Kesemua pemenang diraikan di Majlis Makan Malam “MALAM BUDAYA CIPTA” yang turut dihadiri dan dirasmikan oleh Timb. Perdana Menteri YAB Tan Sri Dato’ HJ. Muhyiddin HJ. Mohd Yassin. PPKSE mengucapkan ribuan terima kasih khasnya kepada UniMAP yang banyak membantu dan memberi sokongan yang padu di dalam bidang penyelidikan di peringkat dalam mahupun luar Negara. Jutaan tahniah kepada semua pensyarah, staf serta pelajar PPKSE yang telah mengharumkan nama PPKSE di persada negara. Senarai penuh  penyertaan dan pencapaian pingat PPKSE di ITEX 2015  boleh dilihat di sini.

 • “Renewable Energies: Fundamentals, Applications, Economic Prospects and Latest Trends” Seminar

  Depletion of fossil fuels, as well as the urgent need to cater for increasing demand for power has paved a positive outlook upon renewable energy prospect and development. Malaysia government through the Ministry of Energy, Green Technology, and Water (KETTHA) has long planned and executed several key initiatives in creating growth in renewable energy sources to ensure a secure and sustainable future. Key renewable events include the Five-Fuel Policy and the launches of BioGen Project and Small and Renewable Energy Program (SREP) Programme in the 8th Malaysian Plan (RMK8), and the launch of Malaysia Building Integrated Photovoltaic (MBIPV) Programme and formation of Sustainable Energy Development Authority (SEDA) in the 9th Malaysian Plan (RMK9). SEDA has since successfully implemented a Feed in Tariff (FiT) programme that further enhanced the framework for a greater and secure sustainable and renewable energy chain, as well as bringing the initiatives down to the grassroots level.  

  Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) through School of Electric Systems Engineering (PPKSE) has taken the challenge to bridge the downstream of technology and education to the grassroots levels. A greater emphasis is put on to finding the appropriate and effective medium and tools to educate the people regarding sustainable and renewable energy sources. In continuing the aspiration of the nation to have a balanced mix of fossil and green energies by year 2020, PPKSE started the initiative of educating the people through a one day seminar on renewable energy, entitled “Renewable Energies: Fundamentals, Applications, Economic Prospects and Latest Trends”.
   
  The seminar was held on 8th of May 2015 at the Auditorium of Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra, UniMAP Pauh Putra. Keynote and seminar speaker was Mr Ronny Timmreck, the Chief Executive Officer (CEO) of the LeXSolar GmBH Germany. There were 80 participants which from various academic institutions and companies as well as undergraduate and postgraduate students.    Mr Timmreck covered the seminar with talks regarding the renewable energies, as well as performing educational demonstrations with all the participants.  
   

  Utilizing PPKSE renewable energy solar photovoltaic (PV) and wind educational kits, the participants were exposed to both theoretical understanding and also learn the actual generation of renewable energy. Experiments were conducted with personal supervision with Mr Timmreck who also heavily involved with research work at Germany’s Dresden University.

  PPKSE role is to act as a conduit in transferring technologies and knowledge and preparing the people in embracing them and for this PPKSE is willing to hold other seminar and courses in the future. It is hoped that with such seminar, the initiatives related to green and renewable energy which are formed by the government, will be passed to the mass. The involvement of the people is crucial in ensuring the policies of government to be successfully designed and implement.

 • Pembentangan dan Demonstrasi Pelajar Projek Kejuruteraan Berkumpulan (ETP)

  PPKSE, Pauh Putra - Pada 27 Mei 2015 yang lalu, telah diadakan pembentangan akhir dan demonstrasi projek bagi subjek Projek Kejuruteraan Berkumpulan (EET333 - Engineering Team Project) bertempat di makmal-makmal Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik. Ini merupakan tahun ketiga subjek ini dilaksanakan. Subjek ini diambil oleh para pelajar tahun 3 bagi kesemua program. Para pelajar dari program, gender, pngk dan bangsa yang berbeza digabungkan dalam satu kumpulan dengan 5 atau 4 orang pelajar di mana mereka dikehendaki menyiapkan projek yang telah diberikan. Gabungan pelbagai jenis pelajar ini akan membina dan mengasah kemahiran kerja berkumpulan, kepimpinan dan komunikasi pelajar agar mereka dapat mengaplikasikannya dalam suasana sebenar bila sudah bekerja pada masa akan datang. Selain itu, tujuan subjek ini juga ialah bagi memenuhi elemen rekabentuk ("design") yang perlu dipunyai oleh setiap para pelajar bidang kejuruteraan. Pelbagai tajuk projek yang menarik dan berinovasi telah dibentangkan dan didemonstrasikan oleh para pelajar tahun 3 kepada para panel yang dilantik.

     

  Klik di sini untuk ke galeri gambar ETP.

 • Lawatan PPKSE ke Bangunan Suruhanjaya Tenaga & Green Energy Office (GEO)

  Bangunan Suruhanjaya Tenaga atau lebih dikenali sebagai Diamond Building terletak di Persint 2, Putrajaya. Lawatan ini bertujuan untuk mendedahkan kepada pelajar tentang penggunaan teknologi hijau di Malaysia. Sebelum dibawa melawat di sekitar bangunan, para pelajar dan pensyarah diberi penerangan tentang rekabentuk bangunan. Antara ciri-ciri bangunan ini adalah untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil dan pemuliharan air. Air hujan yang ditadah akan digunakan untuk kegunaan tandas dan menyiram pokok bunga dia sekitar bangunan. Penjimatan air sebanyak 65% dapat dikurangkan. Para pelajar dibawa untuk melawat seluruh bangunan dan diberi penerangan yang jelas oleh pegawai yang bertugas.

       

  Program lawatan turut dilanjutkan ke bangunan Green Energy Office (GEO), Bandar Baru, Bangi yang bertujuan untuk mendedahkan kepada para pelajar tentang pontensi penggunaan tenaga boleh baharu di Malaysia. Green Energy Office (GEO) Building dikenali sebagai Pusat Tenaga Malaysia sebelum ditukar nama pada tahun 2005. GEO Building telah memenagi banyak anugerah sejak penubuhannya pada tahun 1998. Lawatan sambil belajar  ini diketuai oleh Cik Noor Asyikin dan diiringi oleh 2 orang pensyarah PPKSE. Para pelajar berpeluang untuk melihat cara pemasangan Building Integrated Photovoltaic (BIPV) yang terletak di atas bumbung bangunan.  Selain itu, mereka juga diberi penerangan tentang pengetahuan asas yang perlu diketahui sebelum pemasangan solar photovoltaic dilakukan. Peratusan penggunaan penghawa dingin adalah rendah kerana GEO Building menggunakan sistem penyejukan daripada air hujan. Air hujan yang ditakung akan dialirkan pada paip yang ditanam dibawah lantai. Lawatan ini memberi pegalaman yang baru kepada para pelajar.

       

 • Seminar Tenaga Boleh Baharu anjuran PPKSE

  Seminar Tenaga Boleh Baharu (Renewable Energy) ini dianjurkan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada warga UniMAP khususnya para pelajar yang mengambil subjek EET 433 (Sistem Tenaga Boleh Baharu). Penceramah yang dijemput adalah Pn Azah binti Ahmad yang merupakan Pengarah Bahagian Tenaga Boleh Baharu dan Teknologi dari SEDA. Antara yang disampaikan oleh penceramah adalah mengenai latar belakang TBB dan teknologi, polisi TBB di Malaysia, konsep FiT, rekabentuk dan kadar di Malaysia, peluang latihan untuk TBB dan akhir sekali hala tuju bidang TBB di Malaysia.

    

   

 • Lawatan PPKSE ke Stesen Janakuasa Biomass dan Projek Biogas Jengka, Pahang

  Lawatan ke Jengka, Pahang diketuai oleh Tunku Muhammad Nizar dan diiringi 3 orang pensyarah PPKSE. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat teknologi yang digunakan oleh pihak Felda Global Group, Tenaga Nasional Bhd dan FTJ Bio Power untuk membina sebuah stesen janakuasa biomass. Stesen Janakuasa Biomass  Felda Jengka 9, Pahang dijangkakan akan mula beroperasi Ogos 2014. Anggaran kos pembinaan janakuasa adalah RM120 juta. Janakuasa ini mampu menjana 12.5MW tenaga elektrik dengan menggunakan tandan kelapa sawit yang kosong atau dikenali sebagai ‘oil palm empty fruit bunches (EFB)’. Projek Biogas elektrik di Felda Jengka 8, Pahang merupakan projek pertama milik Syarikat FTJ Bio Sdn. Bhd. Program biogas yang dihasilkan adalah melalui bahan-bahan buangan sawit dan turut memberi sumbangan kepada pendapatan Felda. Pada masa kini, projek biogas ini hanya digunakan untuk menghasilkan tenaga elektik di kilang kelapa sawit sahaja.

        

         

 • Lawatan PPKSE ke Mini Hidro Sungai Kerling, Hulu Selangor

  Program lawatan ke Mini Hidro Sungai Kerling, Hulu Selangor bertujuan untuk menambah ilmu dalam bidang tenaga boleh baharu di Malaysia. Lawatan ini diketuai oleh Tunku Muhammad Nizar dan turut disertai oleh 6 orang pensyarah PPKSE. Mini Hidro Sungai Kerling, Hulu Selangor telah 5 tahun beroperasi dan dikawal selia oleh syarikat Renewable Power Sdn Bhd. Syarikat ini merupakan 100% milik bumiputera. Jumlah kapisiti mini hidro ini ialah 2.0MW dan mampu menjana tenaga elektrik sebanyak 14542 MWh setahun.  Pihak kerajaan turut memberi inisiatif dengan melancarkan ‘Small Renewable Energy Power (SREP) Programme’.

       

        

 • PPKSE Participation in Simposium Power and Energy Conversion (PECS 2014)

  Melaka, May 12th - Malaysia is facing with significant challenges in the energy sector such as energy shortage, environmental pollution, greenhouse gas emission, and energy supply in rural areas, which severely restrict its sustainability. The development of sustainable renewable energy focusing on its operation, system, process and devices are the key solutions to tackle those issues which involve power and energy conversion technology. The Power and Energy Conversion Symposium (PECS 2014) will provide an opportunity for academicians to share results of research and scientific discovery, engineering and technology among a group of related fields. The symposium is an effort to realize the vision and mission of the university and to stimulate and strengthen research activities based on specified areas in line with the needs and aspirations of the Ministry of Education.The PECS2014 is organized by Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) and jointly organized by Universiti Malaya Power Energy Dedicated Advanced Centre (UMPEDAC) and Malaysian Technical University Network (MTUN). PECS2014 will be held on May,12 2014 at Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Durian Tunggal, Malaysia.

  Universiti Malaya Dedicated Advanced Center (UMPEDAC) is one of six Higher Institutions’ Center of Excellence (HiCOE) recognized by the Ministry of Education (MOE) with more than 50 researchers. It offers services in the area of Renewable Energy, Power & Drives, Electrical & Drive, Control & Signal System, Automation & Robotics, Power Protection & Power Quality, Power Quality issues and Energy Efficiency System leading to advance research of engineering that effect change to the way of life.

  UTeM has chosen Advanced Manufacturing Technology (AMT) as its niche areas, which are Green Technology, Emerging Technology, System Engineering, Human Technology-interaction. UTeM’s thrust areas are multidisciplinary in nature, which includes and draws on the strengths of existing faculties, research centres, institute and laboratories within the university. Faculty of Electrical Engineering has a group of expertise for the research clusters in Energy and Power System (EPS), Robotics & Industrial Automation (RIA) and Power Electronic and Drives (PED). With the joint venture opportunity with UMPEDAC, it could create advance level of research and development.

    

   

   

   

698241
Your IP: 10.101.2.21
Server Date: 18-08-2018

Contact Us

School of Electrical Systems Engineering
Universiti Malaysia Perlis
Pauh Putra Campus
02600 Arau, Perlis
 
Phone: +604-9885601 Fax: +604-9885602