Official Website of School of Electrical System Engineering UniMAP

 • www.facebook.com
 • www.facebook.com

1 | 2 | 3 | 4

News

UniMAP Joint-Venture with SCOMI GROUP BERHAD (SGB) on Application of Renewable Energy for Green Monorail Project UniMAP Joint-Venture with SCOMI GROUP BERHAD (SGB) on Application of Renewable Energy for  Green Monorail Project July 2nd - Researcher from Centre of Renewable Energy (CERE) of School of Electrical System Engineering and Faculty of Technology UniMAP has working with Scomi Group Berhad (SGB) for the usage of Rene...
Seminar on “HIGH IMPACT RESEARCH PUBLICATION AND COMMERCIALIZATION POTENTIALS" by Prof Uda dan Ir. Dr. Hafiz Seminar on “HIGH IMPACT RESEARCH PUBLICATION AND COMMERCIALIZATION POTENTIALS Pauh Putra, Dec 8th - Deputy Vice Chancellor Office (Research & Innovation) in conjuction with UniMAP Press has organized a seminar entitled “HIGH IMPACT RESEARCH PUBLICATION AND COMMERCIALI...
'Kuliah Dhuha' Series entitled 'Kejar Dunia,Kejar Akhirat' by YBhg.Ustaz Ahmad Yusairi from Jabatan Mufti Perlis 'Kuliah Dhuha' Series entitled 'Kejar Dunia,Kejar Akhirat' by YBhg.Ustaz Ahmad Yusairi from Jabatan Mufti Perlis Pauh Putra, August 3rd - UniMAP Islamic Center in collaboration with SoESE has held 'Kuliah Dhuha' program at meeting room in entitled 'Kejar Dunia,Kejar Akhirat' which was delivered by YBhg.Ustaz Ahm...

Announcement

TERKINI:MAKLUMAN PERMOHONAN KURSUS KURATIF SIDANG AKADEMIK 2017/2018

kuratif

Alumni Survey: Peo Review/Feedback (Amendment) Survey

banner survey

PART TIME BACHELOR of ELECTRICAL ENGINEERING(Hons) PROGRAMME

Registration is now open !!! Click HERE for info.

QR Code Download for Lecture/Lab Attendance

qrcode

Sistem e-Tabung

Universiti Malaysia Perlis

bannerzakat1

Top-Up Course Offers

School of Electrical Systems Engineering, UniMAP Graduates Year 2007, 2008 and 2009

checklist

Online Course Evaluation Form

Click here to fill Online Course Evaluation

multiple choice test

Registration as Graduate Engineer

Registration as Graduate Engineer with Board of Engineers Malaysia click here

bem

Downloadable Student Forms

 
Filter
 • SoESE Participation in Negeri Sembilan STEM Launch Event at USIM

  NILAI, July 15th – In conjunction with Negeri Sembilan STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) launching event at Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), SoESE with School of Microelectronics Enegineering has participate as one of the exhibitor of the one day event. SoESE has been respresented by Mr. Zainuddin, Mr. Hafiz Arshad, Mr. Faizal Zahir, Mr. Khairi and Mr Annuar taking incharge of UniMAP exhibitors booth. The state’s STEM has been launch by YB Dato Wira Dr. Abu Bakar Mohamad Diah, Deputy Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI) in a rousing ceremony. In parallel to the session, Young Innovator Challenge 2017 event also being held by Makers Malaysia under STEM movement where secondary schools around Malaysia specifically USIM foster schools are taking part. UniMAP’s exhibit has been visited by crowd largely from secondary schools teachers and student that were interested in electronics and electrical merchandise mainly the renewable energy educational kits for wind and solar.

     
     
 • Tekad Anak Pemasang Jubin - Graduan jurusan Diploma Kejuruteraan Elektrik Raih Anugerah Pingat Emas Naib Canselor

  Arau:  Kehidupan keluarga yang serba kekurangan menjadi dorongan buat graduan jurusan Diploma Kejuruteraan Elektrik untuk berusaha gigih bagi mencapai kejayaan sehingga dikurniakan Anugerah Pingat Emas Naib Canselor pada Istiadat Konvokesyen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kali ke-10 di sini semalam.

  Muhammad Asri Abdul Ghani, 21 dari Kuantan, Pahang berkata, pengalaman membantu bapanya bekerja memasang jubin di rumah pelanggan pada usia belasan tahun memberi kekuatan kepada dirinya untuk cekal dalam pengajian supaya menjadi insan berguna.

  Katanya, kegigihan dan ketelitian yang sering ditunjukkan oleh bapanya ketika melakukan kerja juga dijadikan panduan ketika menghadapi pelajaran kerana perkara sukar jika dilakukan secara berulang kali akan menjadi mudah untuk diselesaikan.

  "Saya cuba fokus dalam pelajaran.  Memang ada kalanya saya juga pernah putus semangat dan gagal dalam ujian.  Selepas memikirkan kembali tujuan saya belajar ialah untuk membantu kembali keluarga selepas berjaya nanti akhirnya saya mendapat motivasi untuk berubah," katanya.

  Muhammad Asri yang juga anak kedua daripada empat beradik  berkata demikian ketika ditemui selepas menerima skrol daripada Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil merangkap Pro Canselor universiti terbabit di Kampus Induk UniMAP, Pauh Putra di sini.

  Pada majlis yang sama, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah menyampaikan Ijazah Kehormat Sarja Sains kepada Pengurus Kanan Pembangunan Koporat dan Hubungan Luar syarikat Silterra Malaysia Sdn Bhd, Tahiruddin Tun Hamdan.

  Turut Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Dr Kamarudin Hussin.

  Seramai 366 orang graduan membabitkan enam program pengajian menerima diploma  masing-masing sepanjangn konvokesyen berkenaan.

  Menurut Asri dia yang meminati kerjaya sebagai  juruterbang sejak dari kecil kerana peluang untuk mengembara ke luar negara selain pendapatan lumayan melupakan niat itu kerana yuran pengajian yang terlalu tinggi walaupunpun pernah mendapat tawaran sebagai kadet penerbangan di sebuah institusi di Melaka sebelum ini.

  Katanya , impiannya kini mahu berjaya dalam pengajian bagi mencari pekerjaan yang boleh membantu kembali kedua-dua ibu bapanya.

  "Tidak dapat dinafikan, saya mendapat bantuan daripada rakan-rakan sepengajian dan juga pensyarah ketika saya tidak dapat memberi tumpuan terhadap bidang pengajian saya iaitu kejuruteraan elektrik yang sememangnya mencabar, namun kekuatan kembali selepas terfikir nasib keluarga saya yang harus saya perjuangkan,

  "Jadikanlah keluarga sebagai faktor utama untuk kita berjaya dalam pelajaran dan hidup.  Dengan itu, niat kita untuk belajar akan menjadi ikhlas,"  pesan Muhammad Asri yang merupakan graduan Diploma Kejuruteraan Elektrik.

  Sementara itu, seorang lagi penerima Anugerah Pingat Emas Naib Canselor, Oii Chui Yee, 21 dari Kedah berkata, kegagalan yang pernah dihadapinya semasa berhadapan dengan ujian dan ketika menyiapkan tugasan bukanlah suatu pengalang bagi dirinya untuk terus berusaha mendapat keputusan yang lebih cemerlang.

  "Gagal sekali bukan bererti gagal untuk selama-lamanya.  Kegagalan merupakan suatu batu loncatan untuk kita mengenal kesilapan dan memperbaiki diri bagi mendapat keputusan yang lebih baik," kata graduan Diploma Kejuruteraan Microelektronik.

  -- HARIAN METRO

   

 • Majlis Khatam Al-Quran Peringkat UniMAP Anjuran Pusat Islam & PPK Sistem Elektrik

  Pauh Putra, 10 Julai 2015 - Pusat Islam UniMAP dengan kerjasama PPK Sistem Elektrik telah menganjurkan Program Tadarus dan Khatam al-Quran Peringkat UniMAP bersempena sambutan Ihya’ Ramadhan peringkat UniMAP 1436 H / 2015 M yang telah diakhiri dengan Majlis Khatam al-Quran bertempat di Surau Utama, Kampus tetap Ulu Pauh yang bermula sejurus Solat Jumaat Perdana.Majlis Khatam al-Quran yang merupakan penutup kepada Progam Sambutan Ihya’ Ramadhan peringkat UniMAP pada tahun ini  turut diserikan dengan kehadiran YBhg. Datuk Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Dato Prof. Dr. Kamarudin Hussin yang menyampaikan ucapan aluan dan merasmikan majlis. Turut Hadir, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan.

                    

  Majlis ini dipimpin oleh alFadhil Ustaz Muhamad Nasirudin Aziz dimeriahkan dengan kehadiran lebih kurang 100 muslimin dan muslimat yang terdiri dari kalangan staf dan juga pelajar. Sejurus selesai upacara khatam al-Quran, upacara penyampaian plat penghargaan kepada semua PTJ yang terlibat sepanjang Progam Sambutan Ihya’ Ramadhan peringkat UniMAP pada tahun ini turut diadakan.Plat penghargaan telah disampaikan oleh YBhg. Timbalan Naib Canselor, Dato. Prof. Dr. Zul Azhar Syed Jamal diiringi oleh Pengarah Pusat Islam, Ustaz Hassan serta Dekan PPKSE Prof Madya Dr. Mohd Fareq Malek. Sekalung penghargaan kepada jawatankuasa penganjuran Majlis Tadarus dan Khatam al-Quran pada tahun ini yang diterajui oleh En. Saufi bin Ahmad dibantu oleh beberapa staf PPKSE yang lain.

      

698311
Your IP: 10.101.2.21
Server Date: 18-08-2018

Contact Us

School of Electrical Systems Engineering
Universiti Malaysia Perlis
Pauh Putra Campus
02600 Arau, Perlis
 
Phone: +604-9885601 Fax: +604-9885602

kpt baru   mqa png